Русия спря газовите доставки за България. Правителството обяви, че алтернативни газови

...
Русия спря газовите доставки за България. Правителството обяви, че алтернативни газови
Коментари Харесай

Русия спря газовите доставки: Какво следва за България?


Русия спря газовите доставки за България. Правителството разгласи, че алтернативни газови доставки ще обезпечат нужното ползване за месец май. Дотогава ще се търсят разновидности за диверсификация на доставките.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4697
Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър отпътуват за Брюксел. Това разгласи министър председателят, който преди час отпътува за Киев, където дружно с двама от съдружните си сътрудници ще изследва какви са потребностите на Украйна за доставка на оръжие.

Остра рецензия към кабинета от страна на президента Румен Радев - той настоя за отговори ясно ли е къде отива българското оръжие и за какво единствено на България и на Полша се стопира газът. Позорна дефинира позицията му вицепремиерът Асен Василев.

Русия спря подаването на газ за България към обяд. Това удостовери след съвещанието на Министерския съвет енергийният министър Александър Николов. Премиерът Кирил Петков дефинира дейностите на " Газпром " като, шантаж, на който България няма да се поддаде. София договаря с различни източници на синьо гориво, само че не е ясно от кое място и на каква цена.

Причината за прекъсването е отводът на България да стартира да заплаща за доставките в рубли през двустепенна процедура - превеждане на долари, които да бъдат превалутирани в рубли по втора сметка на " Газпром ".

Кирил Петков разгласи, че прекъсването на доставките от страна на съветската газова корпорация е шантаж и рекет, на който България няма да се поддаде, а Николов изясни, че " Газпром " изпада в несъблюдение на контракта си.

Вицепремиерът Асен Василев пресметна, че дневните загуби за България са сред 500 000 лв. и 1 милион.

Припомняме, че Русия разгласи България и страните-членки на Европейски Съюз за " вражески " поради глобите против Москва и взе решение да желае заплащанията за природния газ да премине в рубли вместо долари.

На първи април " Газпром " е уведомил българската страна с писмо за смяна в метода на заплащане на съветските количества газ: вместо в долари България да заплаща в рубли. България желае уточнения от Москва, само че такива не получава. Министерството на енергетиката желае правно мнение по предлагането на " Газпром ".

" Отговорът на това правно мнение ясно аргументира опасности и евентуално изпадане в несъблюдение и нарушение на глобите на Европейски Съюз към Русия ", сподели Александър Николов, министър на енергетиката.

И още: разплащане в рубли би заплашило самите доставки и договорните отговорности на България.

" На процедура бихме изгубили надзор върху парите си след осъществяване на заплащане в щатски долари, както е по контракт, и би бил изложен риск от нарушение на отговорностите си от страна на Руската банка, която би била виновна за конвертирането, т.е. превалутирането на съответните суми в рубли ", сподели Николов.

България е платила предплатена фактура за количества газ за април.

" По последно заплащане от страна на " Булгаргаз " към " Газпромекспорт " парите по механизма, който е одобрен в контракта, са върнати назад ", посочи министърът.

След като България отхвърля да стартира разплащане в рубли, късно нощес получава съобщение от " Газпром ", че следва прекъсване на подаването на природен газ от 27-ми. Към обяд подаването на газ спря. Премиерът Кирил Петков дефинира дейностите на Русия като шантаж.

" Спирането на газа от " Газпром " е жестоко нарушаване на техния контракт и е шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли през трети лица, което не подсигурява нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на сходен рекет ", сподели той.

" В момента природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не правно-търговско отношение. България няма да води договаряния под напън и с наведена глава. И България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент или друга трета страна ", посочи Николов.

Засега количества газ за април и май са обезпечени, обясниха енергийният министър и министър председателят, безапелационни, че " Булгаргаз " ще извърши настоящите си поръчки към клиенти. Ограничения не се постановат.

" Българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет. Няма да има понижаване на подаването на газ към консуматорите по никакъв метод. Министерството на енергетиката има явен проект за деяние, в това число подготвен проект за различни източници ", сподели Петков.

" Критичните сдружения все още безусловно всички доставки са обезпечени. Минимум за 1 месец напред. ", счита Николов.

Енергийният министър отхвърли да изясни с кои различни снабдители се водят договаряния за доставки, само че удостовери, че такива има. Целта била да се контракти оптимално преференциална цена: " За да се реализира оптималната успеваемост на цената, би трябвало да се употребяват всички вероятни канали, в това число стандартна доставка през Гърция, Турция, в това число ЛНДЖ за балансиране, когато не доближават количества ".

Кирил Петков изясни, че се е чул към този момент с ръководителя на Европейската комисия: " Г-жа Фон дер Лайен също ме увери, че този проблем е общоевропейски и отговорът ще бъде също общоевропейски ".

" Ще има задоволително време, както на равнище Европейска комисия евентуално да се видят опциите за общи доставки, трасета, количества и т.н ", сподели Николов.

Петков се е чул и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че газовата връзка, през която можем да получаваме различни количества газ, ще бъде приключена през юни и че Атина ще направи всичко, с цел да ни подкрепи в тази обстановка.

" След милиардите, изхарчени пари за " Турски поток ", виждаме политиката на ГЕРБ до каква степен ни докара. Да, имаме джип на " Аркад " в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме 3 милиарда в хазната, тъй като са изхарчени за " Турски поток ", и не, нямаме диверсификация на база на всичко това ", сподели Петков.

България ще направи обзор на всичките си контракти с " Газпром ", само че не обмисля прекъсване на доставките на съветски газ към Сърбия и Унгария.

" Относно Сърбия и Унгария - България е предан сътрудник към всички прилежащи страни. България не е Русия. Когато ние имаме опция, ще оказваме помощ на всички наши прилежащи страни. По съществуващи контракти, защото отсрещната страна е още веднъж " Газпром ", ще бъдат прегледани всички вероятни механизми и всички опасности. Това не значи, че ние бихме основали разтърсвания изкуствено в наши прилежащи страни ", сподели министърът на енергетиката.

На ексклузивен брифинг по-късно денем вицепремиерът и финансов министър Асен Василев изясни, че от южно направление - Гърция и Турция, България получава задоволителни количества газ.

" Ние можем да доставяме общо все още - без гръцката връзка - към 20 милиарда куб. м. 2 милиарда през Кулата- Сидирокастро и още към 17-18 милиарда през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е сред 3-3,5 милиарда Тоест да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ отвън тези, по които доставяме съветски газ, е смешно ", сподели Василев.

Според Асен Василев, допустимо най-лошият сюжет в резултат на прекъсването на съветския газ е повишаване на синьото гориво у нас с 20%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР